Coșul tău este gol acum!
Cum să eliberezi artistul din tine sau cum să treci peste blocaje și frici pentru a fi creativ
Am început această carte de două ori fără să îmi dau seama. 😃
Prima dată, în mai anul acesta, am început-o pe Kindle în limba engleză. Însă, citeam un capitol pe săptămână, pentru ca în restul zilelor din săptămâna respectivă să mă ocup de sarcinile practice. Dura cam mult, așa că am abandonat-o la scurt timp, chiar înainte să conștientizez că fac asta. 😶
Ca și context, cartea este detaliată pe baza unui curs de 12 săptămâni, în cadrul căruia participanții se întâlneau săptămânal pentru a li se preda o temă. La finalul cursului, ei primeau anumite exerciții de făcut până la următoarea întâlnire.
În septembrie, după ce îmi comandasem câteva cărți, i-a venit rândul uneia cu un titlu cel puțin îndoielnic: „Cum să eliberezi artistul din tine. Calea artistului către o creativitate superioară”, de Julia Cameron. Cuvintele „eliberezi” și „superioară” mi-au activat scepticismul, cu atât mai mult cu cât pe fiecare pagină din carte găsești câte un citat, iar eu nu sunt absolut deloc fană a citatelor. Dar am zis să îi dau o șansă și să văd despre ce este vorba, să las deoparte preconcepțiile și să rămân deschisă la o perspectivă nouă, măcar să o înțeleg, nu neapărat să o și aplic.
După vreo zece pagini mi-am dat seama că mi se pare tare familiar ceea ce scrie acolo și că parcă deja știu lucrurile alea de undeva. În scurt timp, am realizat că este aceeași carte pe care am abandonat-o în luna mai.
Înainte să te pierd de tot, voi explica în mare despre ce este vorba de fapt. 🙃
Fiecare din cele 12 capitole tratează câte un blocaj. În cuvinte simple, asta e perspectiva autoarei: trebuie să îți conștientizezi blocajele și fricile și să le depășești, pentru a-ți descătușa creativitatea și a o dezvolta. O perspectivă care, spusă așa, mi se pare perfect valabilă.
Iată câteva blocaje și frici care te pot bloca să fii creativ, redate exact așa cum ni le spunem noi în mintea noastră sau așa cum ne sunt spuse de alții:
- Cine sunt eu și ce fac notabil ca să mă numesc artist?
- Nimic din ceea ce creez nu este suficient de bun ca să arăt și altora.
- Ce o să zică soțul/mama/tata/familia/prietenii/colegii etc. dacă o să creez asta?
- Ai învățat atâția ani ca să scrii/desenezi/coși/dansezi/cânți etc?
- Ce-a fost în capul meu să cred că pot să creez ceva?
- Este egoist din partea mea să dedic timpul creând ceva pentru mine, care oricum nu va ieși bine, în loc să îl petrec cu familia.
- Nu o să dea nimeni bani pe ceea ce creez eu.
- O să râdă lumea de mine. / Nu auzi ce zice cutare despre tine?
- Sunt prea tânăr/bătrân pentru asta.
- Dacă mă apuc de asta, nu trebuie să greșesc!
- Artiștii sunt aerieni/visători/nerealiști/cu capul în aer.
- Nu am bani/timp pentru asta (cursuri de dans, de pictură etc).
Întrebare: Știi cât de bătrân aș fi când aș ști în sfârșit să cânt la pian?
Răspuns: La fel de bătrân dacă nu ai învăța să cânți la pian.
Aceste blocaje și frici sunt împărțite în 12 categorii (12 capitole). Felul în care autoarea ne propune să le depășim este prin acele exerciții de la finalul fiecărui capitol. De cele mai multe ori, exercițiile presupun introspecție și retrospecție, fiind necesar să ne întoarcem în copilărie, perioadă când ne sunt induse cele mai multe dintre acestea.
În afară de exercițiile practice, autoarea mai face o recomandare și anume lucrul permanent cu două instrumente, pe toată durata celor 12 săptămâni: paginile de dimineață și întâlnirea cu artistul.
Paginile de dimineață se referă, cu alte cuvinte, la a ține un jurnal. Un jurnal în care să scrii 3 pagini în fiecare dimineață. Autoarea insistă foarte mult pe acest lucru: scrie 3 pagini, indiferent dacă repeți aceeași propoziție. Scrie ce îți trece prin minte, exact cum îți trece prin minte. Scrierea paginilor de dimineață nu este negociabil. Autoarea o consideră „instrumentul primar al recuperării creatoare” și cea mai bună modalitate să înlăturăm vocea Cenzorului, adică acea voce din capul nostru care ne spune că nu suntem buni și nu are rost să încercăm. Mi-am dat ochii peste cap când am citit că aceste pagini de dimineață „ne trec dincolo”, dar m-a intrigat explicația.
La fel de important ca scrisul a trei pagini în fiecare dimineață este să nu citești ceea ce ai scris și, mai ales, să nu arăți la nimeni jurnalul tău.
Când sunt întrebată: „De ce trebuie să scriem paginile de dimineață?”, răspund glumeț: „Ca să ajungem dincolo”. Cei ce mă întreabă cred că glumesc, dar nu-i așa. Paginile de dimineață chiar ne trec dincolo: dincolo de frica noastră, de negativitate, de toane. Mai presus de orice, ne duc dincolo de Cenzor. Dincolo de aria de acoperire a bălmăjelilor Cenzorului ne găsim centrul nostru liniștit, locul unde auzim vocea mică și calmă care e în același timp a creatorului nostru și a noastră.
Al doilea instrument este întâlnirea cu artistul. Acest lucru presupune, și asta mi-a plăcut extrem de mult, ca în fiecare săptămână să faci ceva doar pentru tine, pentru sufletul tău. Fie că este vorba de o plimbare în natură, fie o vizită într-un magazin de decorațiuni de sezon, fie să îți cumperi acel ecler de ciocolată la care te gândești de zile întregi sau să mergi într-o librărie și să simți mirosul cărților noi (asta este una din preferatele mele 😊).
Ca și idee, să ne delectăm, nu să facem pentru că trebuie, ci să ne hrănim sufletul cu gusturi care ne plac, sunete care ne fac să ne simțim foarte bine, mirosuri care ne îmbie, priveliști care ne fac să visăm și texturi care ne mângâie. Autoarea numește asta umplerea fântânii.
Poate vei râde, dar încearcă o singură dată și observă rezistența pe care o vei avea. Propune-ți să faci ceva ce îți aduce plăcere, liniște, singurătate sau orice altceva după care tânjești. Apoi fii atent/ă la câte scuze și motive va inventa mintea ta să nu faci asta. 😄
Ca artiști, trecuie să învățăm să ne hrănim pe noi înșine. Trebuie să devenim suficient de alerți ca să ne împrospătăm în mod conștient de resursele creatoare pe măsură ce le exploatăm. […] Eu numesc acest proces umplerea fântânii.
Recunosc că nu am reușit să fac toate exercițiile, nici să scriu 7/7 paginile de dimineață, nici să am toate întâlnirile cu artistul. Dar am rămas cu senzația că asta este una din cărțile la care să mă întorc cel puțin de 2 ori pe an, pentru că simt că îmi face bine. 🙂
Dacă ai citit cartea, tare mi-ar plăcea să știu ce impresie ți-a lăsat ție. 😊
Îmbrățișări blănoase! 🤗🐾
Produsele Ana Crafts din poze sunt:
Resurse utile:
- Instagram: https://www.instagram.com/juliacameronlive/
- https://juliacameronlive.com/
- Despre paginile de dimineață: https://juliacameronlive.com/basic-tools/morning-pages/
- Despre întâlnirea cu artistul: https://juliacameronlive.com/basic-tools/artists-dates/
Ne împrietenim pe Goodreads? 🤓
Distribuie:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
Comments
Un răspuns la „Cum să eliberezi artistul din tine sau cum să treci peste blocaje și frici”
[…] carte care abordează blocajele pe mai multe planuri, fricile și credințele limitative. Am scris aici mai multe despre ea. Este cartea mea de referință numărul 1 din 2021 și singura la care simt […]
Lasă un răspuns