11 Cărți care te aduc mai aproape de emoțiile tale

ben white 7BiMECHFgFY unsplash 1

A trecut aproximativ un an de când a început să mă preocupe să fiu eu bine cu mine însămi.

Am început întâmplător, când am dat peste niște conturi pe Social Media căutând cu totul altceva, adică sfaturi și sugestii despre afacerile la început, și citind ce scriau acei oameni acolo, textele lor m-au pus pe gânduri.

Și am început să îi citesc mai mult, să le ascult podcasturile sau să le urmăresc video-urile pe Youtube. Apoi să fac exercițiile propuse de ei, să citesc cărțile recomandate de ei, să urmăresc alți profesioniști pe care îi urmăreau ei.

Practic atunci eram în faza în care realizam că a deveni antreprenor înseamnă a lucra mult și cu tine.

Astăzi aș vrea să își prezint o parte din aceste cărți care m-au ajutat să mă înțeleg și cunosc mai bine, să mă trezesc din inerția cu care trăiam înainte și să îmi pun multe semne de întrebare legate de cum este viața mea și cum vreau să fie.

Eu sunt work in progress, vorbesc doar din perspectiva mea, iar aceste cărți sunt referințele mele. Nu garantez că o să fie și ale tale sau că o să funcționeze în același fel și pentru tine. Dar până nu testezi, nu ai de unde să știi.

Și așa cum am scris și aici, ca să poți crește un copil sănătos emoțional, în primul rând trebuie să fii tu bine cu tine. Ok, nu sunt părinte, nu știu cum e să fii părinte, este simplu să observi și să vorbești dinafară, mi-ai spune.

Dar am fost un copil care s-a confruntat cu multe emoții dificile. Copilul meu interior a ieșit des la suprafață și eu abia acum încep să îl văd și să îl întreb ce are nevoie și de ce zbiară, de ce este supărat, ce se ascunde de fapt în spatele frustrării ș.a.m.d.

Din acea poziție am cusut și setul de Finger Puppets / Mascote pentru degete pentru identificarea emoțiilor și scriu și toate aceste articole despre emoții. 

Și mi-e greu să cred că doar eu sunt în situația asta. Sigur mai este cineva și poate îl/o ajută ceea ce scriu și recomand eu aici.

Deci, dacă ai pornit și tu pe calea asta sau vrei să pornești, calea către autenticul tu, fie că ești părinte sau nu, iată cu ce cărți poți începe.

  1. Psihanaliza basmelor de Bruno Bettelheim este cartea cea mai puțin tehnică, să zic așa. Tratează doar acest aspect, din perspectiva psihanalitică: de ce este benefic pentru copii să cunoască poveștile tradiționale cu tot cu detaliile prea sângeroase și traumatizante.

Am scris un articol întreg despre această carte și de aceea nu vreau să insist acum foarte mult pe ea.

  2. Corpul nu uită. Vindecarea traumelor profunde din inconștient de Myriam Brousse și Valerie Peronnet este despre traumele transgenerationale sau intergeneraționale.

Simptomele traumelor se transmit din generație în generație. Te pune pe gânduri și te face să te gândești la părinți, la bunici și străbunici (dacă ai avut norocul să îi cunoști) și la experiențele prin care au trăit ei.

Realizezi dacă și ce simptome ți s-au transmis ție și felul în care le resimte corpul tău. Pentru că tu nu le conștientizezi, dar corpul tău da.

  3. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl este resursa din care poți înțelege foarte bine ce înseamnă acest aspect psihologic pe care îl avem cu toții și care poartă denumirea de copil interior. Cum acesta apare în situații de disconfort emoțional, cum ar fi certuri, discuții în contradictoriu, confruntări etc., și cum ne afectează viața dacă nu începem să trăim în armonie cu el.

Iată mai jos lista completă cu recomandările de carte. 

Iar în comentarii poți scrie ce cărți te-au ajutat pe tine, dacă și tu te afli pe acest drum.

Îmbrățișări blănoase! 🤗🐾

4. În atelierul de magie de Dr. James r. Dotty este ultima carte care mi-a plăcut extrem de mult! Este despre cum să îți cultivi inteligența emoțională.

Dacă te centrezi pe tine, prin respirație și prin ascultarea corpului, poți ajunge în punctul în care ești destul de echilibrat ca să atragi în viața ta ceea ce îți dorești. Asta e magia 🙂

Este spusă ca o povestire și este o călătorie fascinantă. Este și dezvoltare personală în ea, și autobiografie.

5. Partea întunecată a căutătorilor de lumină de Debbie Ford.

Având la bază conceptul de umbră așa cum îl definește Jung, autoarea spune că aspectele care ne deranjează la alții, sunt de fapt aspectele noastre pe care nu le acceptăm, ci le negăm și le ascundem. Iar ceilalți devin astfel oglinda noastră.

Este resursa din care am mai înțeles cât de important este să îmi ascult emoțiile dificile.

Când sunt furioasă, ce vrea furia să îmi transmită? Ce vrea teama să îmi transmită? Dar frustrarea?

6. Pe tărâmul fantomelor înfometate de Gabor Mate. A fost primul meu contact cu acest autor și nu a fost deloc unul delicat. Gabor Mate a fost medic psihiatru și s-a ocupat cu preponderență de pacienți cu dependențe.

În cartea asta abordează dependețele de orice fel și în capul meu răsună puternic o frază când îmi amintesc de ea: întrebarea nu este de ce dependența, ci de unde durerea.

Un copil trăiește un cocktail de emoții și toate intense dacă se confruntă cu dependețele. Și nu mă refer dacă este el dependent, ci dacă are un părinte dependent. De la tristețe la disperare, de la neputință la resemnare, de la vinovăție la gol interior. Este situația din care vorbesc din proprie experiență.

7. Sufletul neînlănțuit de Michael A. Singer. Știi acea voce din capul tău pe care o auzi când te pui seara în pat și care nu te lasă să adormi?

O mai auzi și când rămâi doar tu cu tine, fără televizor, fără Social Media, fără alte distrageri. Și de cele mai multe ori nu îți spune lucruri frumoase, ci lucruri care te stresează și mai tare, critici, reproșuri, mulți de trebuie, învinovățiri.

În cartea asta afli cum scapi de acea voce.

Și nu doar atât. Este o carte extrem de complexă, pentru care eu încă nu sunt pregătită pe deplin. Sincer, o parte din ea nu am înțeles-o, ceea ce înseamnă că mai am de lucrat să ajung la acel nivel.

8. Cum să eliberezi artistul din tine de Julia Cameron. A fost prima resursă plină de exerciții care cu adevărat m-au făcut să privesc la mine și în mine.

A fost prima dată când am întâlnit termenul de sincronicitate: pune pe hârtie ceea ce îți dorești și dacă ești pregătit pentru asta, o să vină în viața ta. Mi s-a întâmplat 🙂

Am scris pe larg un articol despre această carte.

9. Trezirea tigrului de Dr. Peter A. Levine și Ann Frederick. Dacă vrei să înțelegi pe larg reflexele automate de apărare și supraviețuire în caz de traumă.

Este vorba despre 3 reflexe: freeze, fight sau flight. Îngheață, luptă sau fugi. Ai obsercat în documentare că atunci când o turmă de gazele simte pericol, o iau toate la fugă? Este vorba de flight.

Iar dacă o gazelă este prinsă de un tigru, aceasta o face pe moarta? Este sistemul de apărare freeze.

10. Cele 5 limbaje ale iubirii de Gary Chapman. Autorul spune că fiecare din noi avem un anumit limbaj al iubirii.

Există 5 limbaje ale iubirii: timpul petrecut împreună, darurile, atingerile fizice, serviciile și cuvintele.

Cu alte cuvinte, daca limbajul tău de iubire sunt cuvintele, de exemplu, te vei simți iubit/ă atunci când ți se spune te iubesc sau când ți se aduc complimente.

Gary Chapman mai spune că putem avea mai multe limbaje de iubire, dar într-o anumită ordine. Iar cartea asta te ajută să îți dai seama care sunt, pentru ca relațiile tale, atât cu partenerul/partenera cât și cu copiii tăi să se îmbunătășească considerabil.

11. Gândește ca un călugar de Jay Shetty. Shetty a locuit 3 ani împreună cu călugări budiști și în tot acest timp a împrumutat stilul lor de viață.

El era convins că menirea lui este să fie călugăr budist, dar și-a dat seama în final că scopul lui este să răspândească în lume înțelepciunea acestora.

În cartea aceasta a pus în cuvinte extrem de simple ce a învățat el de la călugării budiști, și anume cum să îți cultivi o mentalitate sănătoasă și să dezvolți obiceiuri benefice, pentru ca să obții o viață împlinitoare, spirituală, emoțională, financiară.

URMĂREȘTE-NE

Comments

Lasă un răspuns