5 ani de Oz mustăcioz, alintăcioz, niciodată puricoz

despre-pisici-de-apartament

Se spune că pisicile se atașează de casă, nu de oameni.

Am avut toată viața pisici, încă de când eram la mama acasă. Nu îmi amintesc când am avut doar o pisică, de obicei aveam cel puțin 3-4, iar cel mai mult deodată am avut o colonie de 8 pisici.

Așa am ajuns să le consider parte din familie, să simt casa goală dacă nu este nici una prezentă, să am senzația că o casă fără un animăluț nu este un cămin și să vreau pisica mea, indiferent că păr, că gheruțe, că amprente peste tot.

despre-pisici-de-apartament

Într-o zi, i-am spus soțului meu: „Eu vreau o pisică. O pisică neagră!”

În 2016, încă stăteam în Iași și abia ne mutasem în apartamentul nostru proaspăt cumpărat. Era octombrie. Într-o zi, i-am spus soțului meu: „Eu vreau o pisică. O pisică neagră!”

Ceea ce nu i-am spus este că simt că lipsește ceva din casă, că atunci când mă uit spre canapea văd locul perfect în care ar lenevi o pisică toată după-amiaza. Numai nu i-am zis că eu chiar văd o pisică pe canapea, că probabil mi-ar fi făcut programare la Socola. =))

Așa că am început să caut pe grupurile de adopții din Iași pisici negre. Când apărea un anunț, îi arătam repede lui Alin, dar el mereu zicea să mai așteptăm. 

despre-pisici-de-apartament

Într-o seară, pe 1-2 decembrie, ne uitam împreună pe ce anunțuri au mai apărut și Alin zice deodată: „Uite! Hai să îl luăm noi.” Era un motănel mic, sfrijit, albicios cu puțin gri. Numai negru nu era. De fapt, era negru de noroi. Dar ceva a mișcat în mine, pentru că m-a convins. Ce anume? Nu știu.

Am contactat-o pe doamna care l-a găsit pe stradă și, după ce mi-a pus câteva întrebări, am stabilit să mergem a doua zi să îl luăm.

Pisicile sunt iubire.

Era frig, seară, ploua. Ne-am întâlnit și am preluat mogâldeața. L-am pus într-o pătură pe care o luasem cu mine și direct la veterinar cu el. A tors tot timpul cât eram în mașină și părea atât de alintat și de dornic să te iubească și să îți mulțumească, pentru că voia mângâiat mereu-mereu și tot ieșea din pătură și se lipea de mâna mea. Voia să stea pe mine, să îmi simtă pielea, să simtă apropierea și căldura cuiva. 

La vet l-am deparazitat extern și intern și mi-a spus că este rahitic, de aceea își târâie unul din picioarele din spate. Dar că, odată cu trecerea la o alimentație regulată și sănătoasă, îi va trece de la sine.

Oz ne-a ales pe noi.

L-am adus acasă. I-am făcut baie și i-am ucis cei șase purici pe care încă îi avea pe el (doamna care l-a găsit îi făcuse o băiță, dar e dificil să stârpești toți paraziții deodată, mai ales dacă sunt foarte mulți). Și apoi pur și simplu a adormit în palma mea…

despre-pisici-de-apartament
În primul apartament, baia era locul lui preferat de dormit.

Cum i-am ales numele?

Am primit des întrebarea asta. Adevărul este că în prima săptămâna de la adopție nu i-am zis nicicum. 

Apoi tot doamna de la care l-am luat mi-a dat o idee: să strig diferite nume și să văd la care reacționează.

Sincer nu mai țin minte ce nume am ales atunci, dar la Ozy s-a uitat la mine. 🙂 Așa că Ozy a rămas. Iar după ce s-a mai mărit, a devenit Oz.  

despre-pisici-de-apartament

Iar de atunci, de 5 ani de zile, existența lui ne bucură zi de zi! Pisicile sunt iubire, de la Oz am învățat asta. Pentru că iubirea lor pentru noi este necondiționată. Nu țin ranchiună, nu au resentimente. Te iartă și îți oferă în continuare iubire.

Te uiți la el și nici nu e nevoie să îți întoarcă privirea, pentru că un sentiment de duioșie te umple. Și din prea-plinul lui îți oferă și ție. Și te face mai bun. Te învață să iubești.

Se spune că pisicile se atașează de casă, nu de oameni. Dacă chiar așa este, Oz e excepția de la regulă. Și tind să cred că el ne-a ales pe noi. 

Comments

5 răspunsuri la „5 ani de Oz mustăcioz, alintăcioz, niciodată puricoz”

 1. Avatar Birliga Elena
  Birliga Elena

  Foarte frumos spus totul, dar nici nu ma asteptam la altceva, pentru ca ai un fel de a povesti probabil innascut. Cred ca ai scrie foarte bine pentru copii, ai acapara atentia acestora. Bravo si felicitari pentru adoptia lui Oz, ati salvat un animalut, care altfel, cine stie ce soarta ar fi avut. Dar cum ai spus si tu, el v-a ales si a stiut el de ce!😘😘

  1. Avatar Ana Bîrliga
   Ana Bîrliga

   Mulțumesc mult! Pupici blănoși de la Ozică! 😽😽

 2. […] 5 ani de Oz mustăcioz, alintăcioz, niciodată puricoz […]

 3. […] 5 ani de Oz mustăcioz, alintăcioz, niciodată puricoz […]

 4. […] 5 ani de Oz mustăcioz, alintăcioz, niciodată puricoz […]

Lasă un răspuns