8 plante de apartament prietenoase cu pisica ta

Deja am scris despre plantele de apartament toxice pentru pisicile noastre. În acest articol, reau să îți spun despre 8 plante de apartament prietenoase cu pisica ta, ca să fie toată lumea relaxată și în siguranță. Și tu și pisi.

În primul rând, voi lista ce plante am eu în casă și cât de ușor sau dificil sunt de îngrijit, apoi voi enumera câteva dintre cele mai populare plante safe.

Citește și 22 plante de apartament toxice pentru pisici

De regulă, eu prefer florile fără flori, adică plantele verzi. Dacă sunt stufoase sau curgătoare, sunt perfecte! Mi se pare că o pată de culoare verde nu doar că dă viață căminului, dar o face într-un mod firesc, pentru că este o culoare naturală.

8 plante de apartament prietenoase cu pisica ta

De ce papă pisi plante?

Pisicile înghit foarte mult păr atunci când se spală, pentru că au limba foarte aspră. Acel păr formează ghemotoace în stomac, pe care pisica le vomită. Oz face asta cam o dată pe lună. Sau mai des, dacă noi suntem plecați, ceea ce mă face să cred că are legătură și cu stresul resimțit de pisică.

Ca să le ajute, pisicile mănâncă iarbă. Pisicile mamei, de exemplu, care trăiesc la casă mănâncă iarbă obișnuită, din grădină și nu le-am văzut vomitând păr niciodată. Asta nu înseamnă că lor nu li se întâmplă, ci probabil nu le-am văzut noi.

Doar că cele care locuiesc în apartament au nevoie de ajutor. De aceea este bine să avem iarba mâței în casă. 

Iarba ingerată ajută fie să vomite ghemotoacele de păr, fie să iasă pe partea cealaltă, dacă înțelegi ce vreau să zic. 

Cum știe pisi că iarba îi face bine la tractul intestinal? Nimeni nu știe. De aceea sunt pisicile animăluțe așa fascinante: au un al șaselea simț, care, printre altele, le ajută să supraviețuiască. 🙂

Hai totuși să vedem care sunt cele 8 plante de apartament prietenoase pentru pisica ta.

Ce plante am eu în casă?

1.Iarba mâței sau Nepeta cataria sau Catnip, în engleză. Așa cum îi spune și denumirea, este ceea ce ar trebui să avem în casă pentru pisici ca să ronțăie și să elimine ghemotoacele de blană.

Se găsește la ghiveci, eu am luat-o din Kaufland. Nu o avem de mult timp, dar până acum, Oz nu a reacționat așa cum mă așteptam. Adică la început a fost cuiros, desigur, așa cum este curios de orice lucru nou din casă.

Dar, cu toate că am pus-o pe un pervaz unde are acces oricând la ea, pur și simplu nu o mai bagă în seamă. Trebuie să i-o pun de fiecare dată fix în față ca să prezinte interes.

Eu consider testul cu Iarba Mâței suprem, ca să vezi dacă pisica ta este tentată să mănânce plante. Din moment ce Oz nu ronțăie nici Iarba Mâței, pentru mine este clar că nu vrea nici altă plantă. Deci este 100% carnivor. :)) 

8 plante de apartament prietenoase cu pisica ta
8 plante de apartament prietenoase cu pisica ta

2. Boston Fern sau Nephrolepis exaltata sau Feriga sabie – este o plantă minunată de apartament, pentru purifică că aerul, absorind toxinele. De aceea, este recomandată celor care au astm sau alte probleme respiratorii. Deși anumite tipuri de ferigi sunt toxice pentru pisici și inițial am crezut că am făcut o greșeală când am cumpărat-o, ulterior, cercetând mai bine specia, am realizat cu multă bucurie că este de fapt inofensivă cu pisi.

IMG_20230126_095803

3. Orhideea – una din cele mai populare și frumoase flori de interior care este super prietenoasă cu pisicile. Am două pe care le-am primit cu diferite ocazii, că altfel eu nu mi-aș fi cumpărat. Mi se par pretențioase, nu le-am deprins secretul niciodată. Pentru că după ce le trec florile pe care le au când le cumperi, ciuciu flori după.

Astea două ale mele le am de vreo 2 ani jumătate și fac frunze încontinuu. Abia acum am văzut câte o tijă la fiecare. Și cred că știu de ce. Locul în care le-am pus de când ne-am mutat în apartamentul acesta este puțin mai întunecos decât precedentul. Pentru că altceva nu am modificat. Le ud la fel ca și până acum: o dată la 10-14 zile, le scufund într-un bol cu apă cam 10 minute și apoi le las la scurs.

4. Planta păianjen – am 3 :)) Două sunt de la mama și sunt complet verzi, iar cea pe care am cumpărat-o are frunzele de un verde mai deschis și cu dungi albe. Sunt mari iubitoare de apă, dar totuși dacă uit să le ud la timp nu se întâmplă absolut nimic, pentru că sunt reziliente. Sunt stufoase și mi se pare că umplu spațiul atât de frumos și de elegant!

Aștept momentul de înflorire. Ele fac niște tije lungi și la capătul lor ies niște flori albe, mici, parcă în formă de stea. 

Plantele păianjen sunt și ele purificatoare, pentru că neutralizează anumiți poluanți din cameră. Doar că planta trebuie să fie matură ca să se întâmple asta, iar atunci va fi eficientă pe o suprafață de până la 10 metri pătrați. Fain, nu? Cică NASA ar fi inclus-o în nomenclatorul propriu această proprietate (sursă: casa-grădina.ro).

IMG_20230126_095808
IMG_20230126_100021
IMG_20230126_095739

Plantele pe care le am eu, făcând acum o analiză, nu necesită foartă multă îngrijire, nu sunt așa pretențioase. Eu le ud cam de două ori pe săptămână, câte puțin. Cam toate sunt în semi-umbră: adică nu sunt în lumina directă a soarelui și, cum nu prea este senin în perioada asta rece a anului, nu au așa mult soare. 

Alte plante inofensive pentru pisi

1. Calathea – este următoarea și pe lista mea de cumpărături „verzi și vii”. :)) Calathea lancifolia sau așa-zisa plantă care se roagă are un aspect deosebit, este foarte ochioasă, datorită modelului de pe frunze.

Sau Planta Păun –Calathea concinna, la fel. Sunt mai multe feluri de Calathea și unele au frunze verzi-mov, altele în tot felul de nuanțe de verde (tot în Kaufland am văzut și, sincer, nu știam pe care să o aleg. 

Drept urmare, am făcut decizia cea mai ușoară: am cumpărat iarba mâței…).

Screenshot 1
Sursă foto: https://lomi.com
Screenshot 2
Sursă foto:https://www.gardeningknowhow.com/

 

2. Ponytail Palm sau Beaucarnea recurvata – plantă care iubește lumina naturală, dar nu expunerea directă la soare, din câte am citit. 

Nu am văzut prin magazine sau cel puțin nu mi-a sărit în ochi. 

Deși, la cum arată, eu cred că aș fi observat. Are un aspect foarte amuzant, fiind foarte stufos, dar în același timp este de foarte mare efect.

3. Palmierul Areca sau Dypsis lutescens. Mi se pare extraordinar de frumos! Exotic, te duce cu gândul la plajă și soare și nisip și ocean…

Doar că ai nevoie de spațiu pentru el. Frunzele, cică, ar ajunge și la 2-3 metri și cred asta, chiar dacă îl crești în apartament.

Sora mea are un palmier în casă, care acum este un mini-arbust, care a crescut până în tavan.

Sigur, durează ani până crește, dar timpul trece repede. Ce faci cu el când devine prea mare?

1611324780comanda palmier areca 200 cm de vanzare pret
Sursă foto: https://www.citygarden.ro/
16185685861 soleirolia p 9 h 11
Sursă foto: https://www.flowertime.ro/

 

 

4. Soleirolia Soleirolii denumită popular Salteluța (hahaha!) sau Lacrimile îngerilor sau Lacrimile copiilor.

Cea mai frunzoasă din listă, este de fapt o plantă târâtoare, dar încântătoare ochiului.

Tu ce plante ai în casă? Se regăsește vreouna din cele 8 plante de apartament enumerate aici? Sunt pe gustul tău plantele prietenoase cu pisica ta?

Comments

Lasă un răspuns