Vrei o pisică, dar ai alergie la pisici? Soluția: o rasă hipoalergenică sau devino naș/ă pentru o pisică

Dintotdeauna ți-ai dorit o pisică, dar ai alergie la pisici. Majoritatea oamenilor au alergie la pisici sub o formă sau alta, mai ușoară sau mai gravă.

Totuși, ce soluții ai? O opțiune ar fi să adopți o pisică din rasele hipoalergenice. Sau, dacă reacția ta alergică este agresivă, poți alege să te împrietenești cu blănoșii de la distanță. Hai să vedem cum.

alergie la pisici

La ce anume ai exact reacția alergică?

De fapt și de drept, reacția alergică o avem la proteina Fel d 1, prezentă în pielea, saliva și urina pisicilor.

Atunci când pisicile se spală și își ling blana, proteina din salivă rămâne pe firele de păr. 

Și nu neapărat că tu alinți pisica și proteina se transferă pe pielea ta. Ci particule ușoare din aceasta circulă prin aer și se depune pe mobilă, pe haine, pe noi (păr, piele etc) și poate persista chiar și săptămâni întregi, conform medicului veterinar Kelly St. Denis, DVM, președintele Asociației Americane a Practicienilor Felini. (1)

Care sunt simptomele manifestate atunci când ai alergie la pisici?

Cele mai comune simptome ar fi:

  • Strănuturi sau ți se înfundă/îți curge nasul
  • Dureri faciale (din cauza congestiei nazale)
  • Tuse, senzație de apăsare în piept, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare
  • Ochi apoși, roșii sau mâncărimi la nivelul ochilor
  • Erupții cutanate sau urticarie

Depinde de la persoană la persoană, dar aceste simptome pot să apară într-o formă mai ușoară sau mai gravă.

Unele persoane pot dezvolta erupție cutanată sau urticarie după ce au fost zgâriate de o pisică. Mie mi se întâmplă, de exemplu, ca după ce mă zgârie Oz, să mi se umfle pielea zgâriată, să se înroșească și să mă mănânce.

În rest, nu am nici o altă reacție alergică la pisici. De fapt, nici nu consider despre mine că am alergie la pisici.

Cum afli dacă ai alergie la pisici sau la altceva?

Dacă în blana pisicii este praf sau polen și ai o reacție alergică, este posibil să o ai la praf sau/și polen și nu la pisică.

În cazul acesta, este util să mergi la medicul alergolog să îți facă panelul alergologic: o serie de teste la tot felul de alergeni ca să afli la care ai alergie și în ce măsură.

Rase hipoalergenice de pisici

Deci este stabilit și diagnosticat: ai alergie la pisici. Dar chiar nu poți avea nici o pisică?

Ba da, poți. Poți avea o pisică hipoalergenică. Hai să înțelegem ce înseamnă asta.

Ne reîntoarcem la proteina Fel d 1 care cauzează reacția alergică. Cantitatea proteinei diferă în funcție de rasa pisicii, dar și de anotimp. Nu există rase 100% hipoalergenice. 

Însă există rase de pisici care au un nivel mai redus de alergen. Fie pentru că produc mai puțină proteină Fel d 1, fie pentru că lasă mai puțin păr decât alte rase. 

În afară de asta, femelele produc mai puțin alergen decât masculii, iar masculii castrați produc mai puțin decât cei necastrați.

Hai să vedem care sunt acele rase de pisici hipoalergenice:

  1. Balineză 
  2. Bengaleză
  3. Javaneză
  4. Color Point Shorthair
  5. Cornish Rex
  6. Devon Rex
  7. Albastru de Rusia
  8. Siberiană
  9. Siameză
  10. Sphinx
  11. LaPerm

De ce rasele hipoalergenice nu sunt alergice?

Pentru că:

  1. Produc mai puțină proteină Fel d 1
  2. Nu le cade părul atât de mult ca altor rase
  3. Au mai puține straturi de păr. De exemplu, pisicile belineze și javaneze nu au acel substrat de păr care se încâlcește.
  4. Au păr scurt (subpăr) sau deloc, deci se toaletează mai rar. Cum este pisica Sphinx, Devon Rex sau Cornish Rex. Totuși aceste pisici pot avea mătreață, care conține alergen sau acumulări de uleiuri pe piele, iar asta înseamnă că trebuie să le faci baie mai des.

Chiar dacă ai alergie la pisici, vrei una. Ce poți să faci?

Dacă medicul alergolog ți-a interzis total să fii pisicar, să mângâi sau să intri în contact cu vreo pisică, asta nu înseamnă că nu poți avea un prieten blănos sau mai mulți. Sau că nu poți avea grijă de vreo pisică. 

Ce alternative ai?

Eu îți propun două soluții, două modalități prin care poți ajuta de la distanță, poți contribui la bunăstarea pisicilor și, în același timp, să nu îți stârnești nici ție alergia.

  • Poți face donații în mod regulat către una din asociațiile de pisici din orașul tău. Aici am adunat o listă de asociații și fostere din diferite orașe care se ocupă special cu salvarea pisicilor.
  • Poți deveni nașa sau nașul unei pisici. Asociația Catkeen din Brașov oferă această posibilitate. Îți alegi o pisică și donezi lunar o sumă pentru întreținerea acelei pisici. Poți dona și jucării, pernuțe sau alte lucruri pentru confortul ei. Iar Asociația te va ține la curent tot timpul cu situația acelei pisici.

Cum e la noi?

Dacă ai alergie la pisici într-o formă ușoară, poți avea o pisică în casă. Așa este și situația noastră. Soțul meu e astmatic și are alergie la acea proteină a pisicilor la nivelul 3 din 5, conform testelor alergologice. 

Asta înseamnă că, de exemplu, atunci când curăță nisipul, începe să îl mănânce nasul și ochii, să i se înroșească și să strănute. Așa că îmi revine mie acest job (yey! happy me!). La părul lui Oz nu are reacție alergică. 

Pe viitor mă gândesc la o litieră automată, care curăță singură nisipul și adună c_ _ a într-o punguță, iar tu doar arunci punga. Este o opțiune utilă și pentru cei care nu au un partener cu care să împartă responsabilitățile.

Tu ai alergie la pisici? Sau ești deja alergic/ă într-o formă ușoară și ai pisică în casă? Cum gestionezi situația?

Comments

Un răspuns la „Vrei o pisică, dar alergie la pisici? Adoptă o pisică hipoalergenică sau devino naș/ă pentru una”

  1. […] Vrei o pisică, dar alergie la pisici? Adoptă o pisică hipoalergenică sau devino naș/ă pentru u… […]

Lasă un răspuns