CÂND CREATIVITATEA VREA VACANȚĂ.Ce s-a întâmplat după ce nu am postat pe Social Media 21 de zile consecutiv?

dole777 EQSPI11rf68 unsplash scaled
Sursă foto: unsplash.com

În era digitală agitată în care încercăm să ne facem văzuți și în care algoritmii dictează tonul, nu este de mirare că ne trezim uneori complet lipsiți de inspirație. Și de chef. Și de motivație. 

Iar o pauză totală poate părea că ai dispărut din peisaj, că nu mai exiști, că urmăritorii te uită, ba chiar pare că îi cam irită postările tale după perioada de pauză, drept urmare primești multe unfollow. Ceea ce îți scade relevanța și mai mult în fața algoritmilor.

Dar pauzele, mai ales cele totale, pot totuși fi surse de regăsire a creativității. De ce zic asta?

Ce s-a întâmplat în cele 21 de zile când nu am postat?

În lunile iunie-iulie, nu am postat 21 de zile consecutive. Mai mult sau mai puțin. Ei bine, ce s-a întâmplat mai exact după ce am reînceput să postez?

Desigur, în tot acest timp cifrele scăzuse drastic. Dar, după ce am reînceput să postez constant, am realizat că sunt „penalizată” pe algoritmi, pentru că atât reach-ul (adică la câți utilizatori ajunge postarea mea) cât și engagementul (câți dintre aceștia interacționează cu postarea) erau foarte mici, în comparație cu postările de dinainte de pauză.

Dar de ce am luat această pauză?

Ei bine, nu mi-am propus să nu mai postez câteva săptămâni la rând, ci pur și simplu s-a întâmplat. Atunci preluasem un contract nou pe Social Media Marketing (poate știi, poate nu, mă ocup și cu asta ca freelancer), care a solicitat mai multă atenție din partea mea la început. 

Am neglijat Ana Crafts, în primă instanță, din lipsă de timp, după care din lipsă de creativitate și motivație. Nu mi se părea că aș avea ceva relevant de transmis. Au fost încercări de postări, dar m-am întrebat: ce vreau să transmit cu asta? Este relevant pentru publicul meu? Nu cumva postez doar de dragul de a posta, presată de „trebuie”? Și da, cam despre asta era vorba. Deci abandonam fiecare postare.

Apoi au dat peste mine alte planuri fîcute de mult timp, adică vreo două vacanțe. :))

Așa că vreo săptămână am fost plecată în Marea Britanie, după care vreo săptămână la ai mei.

Reîntoarcerea la postări

A venit cu schimbări. La mine, la modul în care văd lucrurile. Mi-am dat seama că fiecare avem propriul ritm. Și că cifrele nu mă mai interesează. Pentru că dacă te iei după niște algoritmi care vor să te încadreze în niște 

Așa că am început să pun pe hârtie o idee care mi-a venit în timp ce vizitam Londra. Iar dacă m-ai urmărit pe Social Media, știi că pentru mine atunci Londra a însemnat Harry Potter și ideea care mi-a venit atunci au fost Pisicile Purrrter.

De ce anume mi-am dat seama odată cu reluarea prezenței online pe Social Media?

  • că o pauză nu înseamnă că nu mai sunt relevantă pentru urmăritorii mei
  • că este o parte naturală a ritmului creativ
  • algoritmii mi-au amintit că sunt doar un om, nu un robot
  • pauzele NU REDUC VALOAREA NOASTRĂ sau a CREAȚIILOR NOASTRE
  • pauzele nu sunt semne de slăbiciune
  • pauzele SUNT NECESARE pentru a ne reîncărca bateriile creative
  • pauzele sunt doar niște perioade de respiro, care ne permit să se reconectăm cu noi înșine
  • există SEZOANE DE INSPIRAȚIE

Ce se întâmplă în timpul pauzelor?

Ei bine, de obicei, simțim nevoia unei pauze când suntem obosiți, deconectați, neinspirați, demotivați, când lucrurile și ritmul, poate prea alert, ne copleșește, când nu mai avem energie, nici fizică, nici creatoare.

Iar în timpul unei pauze ar trebui să ne reîntoarcem atenția către noi.

Să explorăm și alte laturi creative, cum ar fi hobby-urile, să călătorim mai mult sau să petrecem mai mult timp în natură și cu oamenii dragi. Să citim, dacă asta ne aduce bucurie sau, pur și simplu, să stăm câteva zile în pat și să se uităm la seriale.

Pentru că un timp petrecut departe de ecrane poate aduce perspective noi.

Creativitatea nu este legată de prezența online sau de cifrele de pe Social Media. Este forța interioară care ne ghidează în tot ceea ce facem.

Acum, după ce am înțeles toate aceste lucruri care sunt mai clare în mintea mea ca oricând, de când am realizat că pauzele sunt parte din procesul creativ, nu mi-e mai teamă de ele.

Și știi ce se întâmplă când te oprești să mai faci lucruri din energia asta, din teamă? Faci loc ideilor bune. 

Pentru că așa cum iarna pregătește terenul pentru primăvară, așa și pauzele ne ajută să revenim cu o viziune proaspătă și ne pregătesc pentru momente mai productive.

Pentru că ele sunt O PARTE ESENȚIALĂ A CĂLĂTORIEI NOASTRE CREATIVE.

Sigur, sunt creatori care trăiesc din afacerea lor creativă, aceasta fiind singura lor sursă de venit. Și ceea ce am văzut că fac ei este să își planifice postările dinainte pentru perioada când sunt în pauză/vacanță/concediu. Ceea ce super apreciez, pentru că eu nu prea reușesc să fac asta. 

De ce, poate te întrebi? Ei bine, nu creativul postează pe Social Media, ci marketerul din el. Iar eu mi-am permis ca spațiul de pe rețelele sociale să fie pentru creativul din mine și să fie vorba numai despre creație, idei și produse. Pam-pam!

Dacă și tu ești creator, mi-aș dori să știu tu cum gestionezi lucrurile astea și ce faci când simți că și creativitatea ta vrea vacanță.

Iar dacă ai citit până aici, îți mulțumesc tare! 

Îmbrățișări blănoase! [icon icon=kt-icon-paw size=14px color=#000 ]

Ana și Ucenicul Oz

Comments

Lasă un răspuns