Cum să începi dezvoltarea personală și de ce oamenii mai puțin talentați decât tine se bucură de un succes mai mare

ana crafts fetru semn de carte pisica 11

Dacă nu știi de unde să începi dezvoltarea personală, fiindcă te simți bombardat/ă din toate direcțiile cu sfaturi și recomandări despre acest subiect și nici nu mai știi pe cine să asculți, dă-mi voie să îți vin eu în ajutor. 🙂

Există o carte care se numește Dezvoltare personală pentru oameni isteți scrisă de Steve Pavlina. Pentru cineva care abia a conștientizat importanța de a se dezvolta personal și nu știe cu ce resurse să înceapă, este o carte excelentă! Se parcurge ușor, nu conține expresii și concepte complicate și te inițiază pe nesimțite în universul în care abia acum începi să pășești, exact ca un bebeluș care încearcă să facă primii lui pași.

Îmi place că ceea ce menționează de la început este că acest proces „nu se întâmplă peste noapte, nu este nici simplu, nici ușor”, ci dimpotrivă, este chiar greu și da, durează toată viața, dacă într-adevăr te dedici și dorești să ți-o îmbunătățești pe toate planurile. 🙂

Și știi și tu cum e în viață: ai impresia că azi toate apele sunt liniștite și stai relax, fiind mulțumit/ă cu viața pe care o ai, iar mâine se întâmplă ceva neprevăzut care tulbură apele ca un tsunami și nu știi ce a dat peste tine. Te simți ca un copil pierdut și nu știi de ce, viața ta era perfect în regulă cu o zi înainte, nu?

Ceea ce vreau să scot în evidență, de fapt, este că da, procesul este greu și îndelungat, iar primul lucru la care trebuie să lucrăm este capacitatea noastră de a ne adapta la nou și la imprevizibil. Odată ce am căpătat această abilitate, poate să se întâmple orice, pentru că vom avea control asupra situației.

ana_crafts_fetru_semn_de_carte_pisica_13

Nu vorbesc din perspectiva omului care le știe pe toate, care a trecut deja prin asta. Dimpotrivă, vorbesc din perspectiva omului care abia a început de 1 an tot acest proces, pe cont propriu, mai întâi pe bâjbâite, apoi din ce în ce mai sigur de calea pe care a luat-o, apoi apelând la specialiști pentru ajutor, iar acum, încercând să descâlcească niște ițe de mult încâlcite, care l-au ținut pe loc și nu într-un loc prea benefic. E o metaforă, dar ai înțeles ideea. 😊

Steve Pavlina este cunoscut pe plan mondial fiind cel care deține cel mai popular blog de dezvoltare personală. El a fost chiar norocos, din punctul meu de vedere, pentru că și-a dat seama devreme că trebuie să facă ceva cu viața lui: avea 19 ani și se afla în arest preventiv pentru furt. Te las pe tine să descoperi mai departe cum a ajuns din acel punct cel mai de succes blogger international privind dezvoltarea persoanală, chiar este o poveste de viață care îți acaparează atenția imediat.

Al doilea titlu de care vreau să îți vorbesc este scris de John C. Maxwell, pe care abia l-am descoperit și se numește Talentul nu este suficient: descoperă opțiunile care te vor purta mai departe decât îți permite talentul. 

În esență, el vine cu o soluție la o problemă destul de comună în rândul oamenilor talentați, și anume că deseori succesul lor este depășit de alte persoane mai puțin talentate. De ce se întâmplă asta? Cum se întâmplă asta? Ce fac diferit acei oameni să aibă succes? Cu ce greșești tu? De ce talentul tău nu este suficient?

John Maxwell răspunde la aceste întrebări în 13 capitole și el spune că:

  • Încrederea îți consolidează talentul
  • Pasiunea insuflă energie talentului
  • Inițiativa îți energizează talentul
  • Concentrarea îți redirecționează talentul
  • Pregătirea își poziționează talentul
  • Exercițiul îți șlefuiește talentul
  • Perseverența îți susține talentul
  • Curajul îți testează talentul
  • Disponibilitatea de a învăța îți dezvoltă talentul
  • Caracterul îți protejează talentul
  • Relațiile îți influențează talentul
  • Responsabilitatea îi întărește talentul
  • Munca în echipă îți multiplică talentul

Un mare plus și un mare minus are cartea asta pentru mine. Plusul constă în exercițiile practice de la finalul fiecărui capitol, care te invită la reflecție, felul de exerciții care mie îmi plac foarte mult. Iar minusul constă în citatele de pe fiecare pagină care… ei bine, nu am o explicație de ce nu îmi plac, pur și simplu eu nu sunt adepta citatelor. Nu au acel efect asupra mea. 

Spuneam în articolul de aici că îmi este greu să ascult audiobook-uri de dezvoltare personală, mai ales în limba engleză, pentru că am impresia că esențialul nu ajunge la mine.

Ei bine, iată că mi-am demontat și credința asta, pentru că am ascultat deja 2 audiobook-uri în engleză ale lui John C. Maxwell, încurajată fiind de limbajul foarte simplu pe care îl folosește în cărțile lui. Este vorba despre How Successful People Think: Change Your Thinking, Change Your Life și Failing Forward: Turning Mistakes Into Stepping Stones for Success

Este adevărat, am ascultat fiecare audiobook de câte două ori. Pentru că eu fac asta în timp ce cos, adică în timp ce desfășor și altă activitate, îmi este greu să rămân 100% concentrată la audiobook câteva ore încontinuu. Când ascult a doua oară, deja îmi e mai simplu să rețin unele concepte, fiindu-mi familiare, pe când altele sună de parcă le aud pentru prima oară. Deoarece creierul chiar nu poate sta concentrat pentru 3-4 ore să asculte, să înțeleagă și să proceseze fiecare frază pe care o aude. Cel puțin nu al meu. 😅

La noi există și o Academie de speakeri, traineri și coachi care îi poartă numele, iar anul acesta, John Maxwell este anunțat la Cluj la Festivalul HeartBeats ce va avea loc în iulie (amânat din 2021).

despre-pisici

Tu ai citit vreouna din cărțile menționate sau orice altceva de acești autori? Te afli în procesul de dezvoltare personală? Cum merge pentru tine? M-aș bucura mult să împărtășești în comentarii experiența ta. 😊

Îmbrățisări blănoase! 🤗🐾

P.S. Ne împrietenim pe Goodreads? 🤓

Comments

Lasă un răspuns