De ce nu mai particip la Reading Challenge 2022

Screenshot 8

Goodreads este o platformă online unde îți poți face cont și îți poți ține evidența cărților citite. Dar nu numai, le poți scrie recenzii, le dai steluțe, cauți alte cărți să vezi ce rating au și să îți dai seama aproximativ dacă se merită sau nu să o citești, îți faci prieteni, vezi ce mai citesc aceștia și, nu în ultimul rând, participi la Reading Challenge.

Și pentru că deja știi că sunt o cititoare înrăită, nu te miră să afli că am participat ani la rând la Reading Challenge. Cum funcționează? Îți setezi la începutul anului un număr care reprezintă câte cărți intenționezi să citești în anul respectiv. Pentru 2021, mi-am stabilit că voi citi 50 de cărți. Am citit 36. Dar…

Pentru mine a fost extrem de satisfăcător de-a lungul anilor Reading Challenge-ul. Faptul că adunam acolo cărți citite, dar și faptul că îmi îndeplineam un obiectiv propus, îmi creștea în mod cert nivelul de dopamină.

Au fost câțiva ani când am depășit obiectivul, dar și când nu am reușit, ceea ce nu m-a descurajat.

collage

Pentru 2021, mi-am setat intenția cam prin aprilie. Deoarece anul precedent, 2020, a fost destul de dificil și am citit 2 cărți, în 2021 nu am prins curaj de la început. Citisem, cred, doar vreo 3 cărți în primele 3 luni din an. Ce s-a întâmplat în aprilie? Ei bine, am descoperit audiobook-urile, ceea ce a fost ca un boost pentru apetitul meu.

Pentru că audiobook-urile economiesc foarte mult timp (și bani) și le poți asculta chiar și în timp ce faci altceva, a urmat apoi o perioadă când ascultam o carte pe zi, în timp ce coseam. Ceea ce era excelent, pentru că în ritmul ăsta puteam ajunge chiar și la 365 de cărți pe an! Făcând o comparație, dacă citesc 365 de cărți tipărite, îmi ia cel puțin 7 ani, în cazul fericit în care parcurg 50 de cărți pe an. 

Revenind, am ascultat 16 cărți, în decurs de aproximativ 40 de zile. Ideea e că atunci când asculți mult conținut diferit și mai faci și altceva în același timp, nu reții decât foarte puțin din ce asculți, mai ales dacă nu ești familiarizat cu subiectul. Am abordat preponderent cărți de dezvoltare personală și de ficțiune.

Unele cărți chiar mi-au plăcut și îmi amintesc multe idei valoroase din ele, dar sunt cărți care pur și simplu nu mai știu ce subiect tratează. Pentru că dacă poți asculta cel puțin un audiobook pe zi, asta nu înseamnă că și procesezi și asimilezi tot ce auzi.

goodreads

Iar pe mine asta m-a scos de pe șine și, purtată de entuziasmul noii revelații, audiobook-urile, mi-am setat un target prea mare pentru 2021. 

Și mi-am dat seama că e prea mare pe la mijlocul anului, când am revenit la cărțile tipărite. Cu toate că m-am obișnuit de foarte mult timp să citesc zilnic 10% din cartea actuală de pe noptieră, indiferent câte pagini înseamnă asta, am dat de cărți care mi-au picat mai greu și unde am simțit nevoia să îmi iau mai mult timp. Și nu m-am mai grăbit. Au fost și cazuri când am terminat o carte în mai mult de o lună. Și am fost împăcată cu asta, pentru că mi-am dat seama că e mai important să extragi măcar o idee valoroasă dintr-o carte pe care să o implementezi în viața ta, decât să devorezi ca un roboțel carte după carte, din care să nu rămâi cu nimic.

Calitate, nu cantitate.

Și stop Reading Challenge.*

Fără targete de dragul targetelor.

Fără tendințe de dragul tendințelor.

Afară din creierul meu pitici care îmi spuneți că pe o carte nu se fac notații, că e ca o piesă de muzeu! Am să pun câte note simt nevoia să pun pe fiecare pagină și am să colorez paragrafele importante pentru mine cu 10 culori, dacă așa simt că mă ajută! Pentru că asta nu e lipsă de respect față de cărți, ci este exact îndeplinirea scopului acestora! (asta e note to myself 😅)

Concluziile la care am ajuns este că vreau să păstrez audiobook-urile doar ca variantă de rezervă, pentru că ele cumva ating aspectul cantitate, dar nu și cel de calitate, iar în ceea ce privește cărțile de dezvoltare personală, acestea nu sunt ca cele de ficțiune, când dai pagină după pagină și nici nu știi când s-a terminat cartea. Ci e vorba și despre altceva, despre disecarea cărții, reflectarea la ceea ce citești, studierea ei, revenirea la anumite capitole/paragrafe, poate chiar implementarea principiilor din ea, ceea ce face să dureze mai mult până o parcurgi pe toată.

Dar la final ai mult mai mult de câștigat. Calitate, nu cantitate.

*ceea ce se întâmpla în anii trecuți atunci când se apropia finalul anului și eram în urmă, era să abordez cărți mai ușurele sau mai subțiri doar ca să îmi ating targetul. Practic, trișam, doar pentru că mă simțeam presată de un număr pe care mi-l setasem tot eu. 😅

Screenshot 9

Calitate, nu cantitate este ceea ce urmăresc de acum înainte. Nu contează câte cărți voi citi, important e să rămân măcar cu o idee din fiecare pe care să o implementez și care să îmi îmbunătățească viața. 

Dincolo de asta, și ceea ce este cel mai important pentru un book addict, nimic pe lumea asta nu poate înlocui mirosul unei cărți noi, bucuria pe care o simți la vederea și atingerea unei coperți frumoase, la finețea filelor de hârtie, fonturile jucăușe care îți joacă pe pagini, ilustrații frumoase inserate ici-colo etc. Nu ești de acord? Pe mine aceste lucruri m-au îndepărtat și de Kindle. 😊

Tu ce preferi: cărțile tipărite, Kindl-ul, audiobook-urile sau pe toate, alternativ? Aștept cu drag opiniile tale în comentarii și chiar sunt curioasă dacă îți setezi targete anuale și cum funcționează acestea pentru tine. 😊

Îmbrățișări blănoase! 🤗🐾

P.S. Ne împrietenim pe Goodreads? 🤓

Comments

2 răspunsuri la „De ce nu mai particip la Reading Challenge 2022”

 1. Avatar Kristina

  Bună idee asta cu no more challenge. E un truc de marketing cu foloase pentru Gr, nu pentru cititori.

  Eu citesc ce-mi vine și cum îmi vine mai bine. Audio sunt faine pentru adormit (haha – adorm super cu vocea lui Stephen Fry citind HP) dar și pentru unele cărți de dezvoltare personală (mențiune: eu votez doar cu cele citite de autori 😀), Kindle pentru toate felurile, iar tipărite doar dacă au ilustrații și arată foarte bine :-).

  1. Avatar Ana Bîrliga
   Ana Bîrliga

   Wow, un alt fan HP pe aici? 😍 Stephen Fry… L-am căutat pe internet și mi-am dat seama că îl știu din Hobbitul, dar fiindcă nu mi-a plăcut personajul lui, nu i-am dat importanță. Într-adevăr, vocea lui citind HP are un farmec aparte, te transpune direct la Hogwarts 🥰 Mulțumesc mult pentru feedback! 🤗🐾

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: