Pleci în vacanță. Ce faci cu pisica?

Se apropie sărbătorile de iarnă și sezonul concediilor de Crăciun. 

După 6 ani lucrați în agenția de turism, pot să spun că nu a venit nici un turist să spună că vrea să plece cu pisica în vacanță. Cu căței da, dar nu și cu pisica. 

Și atunci mă întreb: dacă pleci în vacanță, ce faci cu pisica?

Hai să îți povestesc ce am încercat noi cu Oz de-a lungul timpului și care este cea mai bună variantă care funcționează pentru el.

Pleci în vacanță. Ce faci cu pisica?

O lași la veterinar

Al doilea veterinar din Brașov la care am mers cu Oz oferea și opțiune de găzduire a animăluțului de companie pentru o anumită perioadă.

Locurile erau limitate, deci nu erau multe animăluțe în același timp. Ne-a încântat asta, pentru că poate prea mult haos l-ar fi derutat pe Oz și pentru că, ne gândeam noi, animăluțe mai puține înseamnă o atenție mai sporită la fiecare. 

Trebuia să duci mâncarea lui, bolurile lui de mâncare și apă și jucării sau alte lucruri personale, cum ar fi perna-culcuș. Nisipul era asigurat de vet.

L-am lăsat de două ori și când l-am luat am întrebat mereu cum a fost și de ambele dăți ni s-a zis că „a fost cuminte”. Fără alte detalii.

Dar nici nu ne-am făcut probleme, l-am lăsat cu toată încrederea, pentru că ce persoană mai avizată decât un veterinar poate să stea cu un ochi pe animăluțul tău?

O duci la pensiunea de animale

După ce ne-am mutat în Brașov și a trebui să mai plecăm din oraș să ne vizităm familiile, am decis să încercăm măcar o dată pensiunea de animale.

Am apelat la AristoCats Brașov. Comunicarea cu Karmina a fost excelentă și pe tot parcursul șederii lui Oz la pensiune, am primit zilnic informații și poze despre el. A stat atunci în jur de 10 zile, de sărbătorile de iarnă. 

Capacitatea pensiunii este de aproximativ 10 pisici, dacă îmi amintesc bine. Fiecare blănos avea cușca lui (sau stăteau câte două, dacă erau surori sau frați) și cam câte două ore pe zi erau lăsate, pe rând, libere în încăperea comună, unde aveau jucării, ansambluri, trasee de cățărat etc.

Numai că Oz a fost extreeeeeem de stresat. Karmina m-a anunțat încă din ziua 2 sau 3 că Oz nu vrea să iasă din cușcă absolut deloc. Că nu o lasă să pună mâna pe el și că devine agresiv dacă încearcă. Și singura soluție ca să iasă singur a fost să îl păcălească cu pliculeț.

Până la finalul șederii, Oz s-a mai îmblânzit, dar per total, am realizat că i-am produs foarte mult stres alegând să îl lăsăm la o pensiune de animale.

Nu știu ce l-a afectat mai tare. Poate celelalte pisici, el fiind mereu unica pisică din casă, locul străin, omul străin, poate s-a simțit abandonat, poate toate la un loc. 

Cu toate astea, recomand AristoCats ca și pensiune de animale, dacă știi că e o variantă bună pentru pisica ta.

Pleci în vacanță. Ce faci cu pisica?

După experiența cu pensiunea de animale, ne-am întrebat oare cum a fost de fapt experiența la veterinar pentru Oz. Ce a însemnat „a fost cuminte” pentru Oz? Probabil și acolo a fost la fel stresat, numai că au ales să nu ne mai povestească. Ceea ce mi-a scăzut încrederea în acel cabinet.

Pentru că, pentru binele pisicii, ar trebui să îmi spui orice ar trebui să știu, de bine sau de rău, nu contează. Așa voi ști pe viitor care este cea mai bună decizie pe care să o iau pentru ea.

O duci la cineva care are pisică/pisici

Nu am făcut asta niciodată, în schimb am fost de partea cealalta: am ținut câteva zile motanul unei prietene la noi.

Ideea este că, atunci când alegi să lași pisica la cineva care are pisici, te gândești că persoana respectivă se pricepe și ai toată încrederea. Dar, chiar dacă pisica ta nu are nici o problemă cu asta, poți stresa pisicile care locuiesc deja în acel cămin, aducând încă una în habitat.

Așa ni s-a întâmplat nouă. Chiar dacă amândoi erau castrați, a durat mai mult de 24 de ore până când să se apropie fizic unul de altul. 

În prima zi, efectiv nu se scăpau din ochi. Se ducea unul doi metri mai încolo, celălalt era după el. Primul se oprea, se oprea și al doilea. Al doilea pleca în altă cameră, primul după el. Și tot așa. Minute întregi se priveau unul pe altul de la distanță.

Am avut emoții cu litiera. Se zice că motanii nu fac la litieră dacă simt mirosul altui motan, dar nu a fost nici o problemă la capitolul ăsta. Doi căcăcioși amândoi.

După cele 24 de ore, au început să se apropie și să se miroasă și, după o vreme, să se joace foarte agresiv. Adică se mușcau de gât și se rostogoleau prin casă în acea poziție. 

Abia pe la finalul șederii musafirului nostru, cei doi s-au împrietenit cu adevărat și se lingeau unul pe altul, dormeau apropiați etc. Ba chiar după ce a plecat, Oz mi s-a părut puțin tristuț, ca și cum îi ducea dorul.

Nu cred că l-aș duce vreodată pe Oz la cineva care are pisici. Îl stresez și pe el și, foarte probabil, și pe celelalte pisici. Iar la cineva care nu are deloc pisici, nici nu intră în discuție, nu aș avea încredere absolut deloc.

despre-pisici-de-apartament

O lași singură acasă

Am făcut asta de cele mai multe ori, atunci când am fost plecați pe durate scurte de timp. O noapte rezistă fără probleme, chiar și două nopți, numai că începe să se simtă singur. 

L-am lăsat cel mai mult 3 nopți (vineri, sâmbătă, duminică), dar am plecat vineri după-masa și ne-am întors luni mai de dimineață. L-am găsti ok, doar și mai alintat și cu litiera plină ochi.

O lași singură acasă și vine cineva la ea – varianta câștigătoare pentru Oz

Ceea ce funcționează cel mai bine pentru Oz este să rămână comod la el acasă și cineva să îl verifice zilnic sau, dacă nu se poate mereu, o dată la două zile.

Chiar dacă nu îi place să stea singur prea mult timp, este varianta cea mai puțin stresantă pentru el.

Aici ne ajută tare mult feeder-ul automat pe care l-am achiziționat și camera web ca să mai aruncăm un ochi asupra lui și să supraveghem feeder-ul, să nu se blocheze sau ceva.

Cel mai bine e să citești articolul în care descriu pe larg experiența cu cele două achiziții. Investiții pentru animăluțele de companie care rămân singure acasă: feeder-ul automat și camera web.

despre-pisici-de-apartament

Tu cum ai ales până acum pentru pisica ta? Ce poți împărtăși pentru ceilalți pisicari? Descrie experiența voastră în comentarii, poate ajuta și pe altcineva.

Comments

Lasă un răspuns