Siguranța pisicilor de apartament de Crăciun

Când ai citit titlul te-ai gândit la artificiile și petardele, nu?

Dar știai că și pentru pisicile de apartament pot fi o grămadă de pericole și nu sunt mereu în siguranță, chiar dacă nu ies și afară?

De Crăciun, apar atâtea lucruri noi care îi stimulează toate simțurile și devin hiper vigilente și agitate.

Hai să vedem care sunt acestea și cum să creștem măsurile de siguranță a pisicilor de apartament de Crăciun

despre-pisici-de-apartament

Cât mai puțin în zona de gătit

De Sărbători gătim mult. Asta e tradiția noastră românească. Nu ne săturăm până nu umplem frigiderul, cămara, beciul, podul și, eventual, și boxa vecinilor.

Pregătim preparate tradiționale, care sunt bazate pe multă proteină grasă, apoi dulciuri multe, de la prăjituri la cozonaci și cornulețe. Mirosuri îmbietoare și forfota atrag pisicile ca un magnet în bucătăria noastră.

De ce pisicile nu sunt în siguranță în bucătărie?

În primul rând, în acea agitație în care suntem, atenția noastră distributivă nu fucnționează la capacitate maximă. Și pentru că pisicile sunt din fire foarte curioase, încep să exploreze singure tot ce le captează atenția.

Ele sunt animale foarte inteligente, sunt prima care susține asta, dar uneori curiozitatea le împinge la nesăbuință. Așa pot ajunge să se ardă la aragaz sau plită pe lăbuțe sau să își ardă mustățile, dacă se apropie de flacără. Sau boticul, dacă și-l bagă prin vreun amestec fierbinte, dar prea plăcut mirositor.

Un alt pericol pentru pisici în bucătărie suntem chiar noi. Pentru că pisicile sunt niște șantajiste emoțional, când încep să cerșească cum numai ele știu să o facă, putem să cedăm tentației și să le tot dăm mici snack-uri. 

Dar pentru sănătatea lor, este bine să ne abținem să le tot dăm din ingredientele cu care gătim. Iar de sărbători gătim muuuuuuult.

Printre cele mai toxice alimente și băuturi amintesc ciocolata, stafidele, strugurii, ceapa, usturoiul și alcoolul. Sau cărnița foarte multă.

IMG_20191115_194216

Decorurile de Crăciun

Ronțăitul este la ordinea zilei. De aceea trebuie să avem mereu grijă ce lăsăm la îndemâna pisicii.

Bradul de Crăciun: acele de brad pot perfora esofagul și intestinele, dacă sunt înghițite. Iar dacă sunt mestecate și mâncate, pot fi toxice, dacă bradul a fost tratat cu diferite substanțe chimice. 

Se recomandă brazii artificiali, deși dacă ronțăie din el, se poate și așa ajunge la blocaj intestinal. Sau, better safe than sorry, accesul interzis al pisicii în camera unde este brăduțul, dacă nu îl putem îngrădi în nici un fel.

Eu am făcut deja bradul pentru anul ăsta și am brad artificial. Bineînțeles că Oz a fost foarte curios și eu la fel de curioasă cum reacționează. 

L-am lăsat și „singur” în cameră ca să văd ce îl duce capul. Am pus ghilimele pentru că îi urmăream pe camera web din dormitor. În place foarte mult să îmi fure ornamentele din brad și să se joace cu ele. Dar nu asta ar fi o problemă, dacă nu ar ronțăi crengile. Așa că am decis să ținem camera încuiată și are voie doar în prezența noastră.

Au fost și momente când l-a ignorat total, a trecut pe lângă brad și s-a dus direct în balcon în ansamblul lui.

Dar camera în care am făcut bradul rămâne închisă. Asta a însemnat să schimbăm locul mâncării și a litierei și nu a avut nici o problemă cu asta.

Alte plante toxice: vâscul, liliacul Amarylis, planta Ilex Aquifolium (mai puțin întâlnit totuși pe la noi, este acea plantă care face bobițe roșii, mici) și floarea Crăciunului sunt printre cele mai întâlnite plante din casele românilor în perioada sărbătorilor (pe lângă brad). Simptomele unei intoxicații includ vărsături, diaree, salivare excesivă, dermatită alergică, letargie.

Decorurile mici sau accesibile: ne place să decorăm cât mai multe colțișoare din apartament, iar oferta de pe piață în acet sens este super variată. Atenție la accesibilitatea obiectelor mici ce pot fi înghițite, cum ar fi alune, ghinde, zăpada artificială, beteala din brad. Se poate ajunge la sufocare sau, din nou, la blocaj intestinal.

Instalațiile sunt atât de atractive! Atât de faine de vânat și jucat cu ele! Dar se pot întâmpla 2 lucruri urâte.

Primul dintre ele, cel mai puțin urât: pisica se joacă cu instalația din brad, își face tot felul de povești în cap (țopăie, fuge, vine înapoi, sare deodată, știi tu), se încurcă în instalație, se sperie sau vrea să se descurce și trage instalația după ea și pică tot bradul. Aici se încadrează Ucenicul Oz când îl apucă pandaliile.

Al doilea lucru care se poate întâmpla, muuult mai periculos, este să roadă instalația în timp ce este în priză și să se curenteze.

Bateriile: fiindcă de sărbători avem multe prin jur, fie pentru cadouri, fie pentru decorațiuni, dacă din întâmplare scăpăm vreouna pisicii și o roade, este extrem de toxică, fiindcă conține o substanță ce arde cavitatea bucală, esofagul și intestinele.

Lumânările aprinse pot fi atractive pentru pisici datorită jocului flăcării și a căldurii. Să avem grijă să nu le lăsăm nesupravegheate, pentru că pisica se poate arde. Alternativa ar fi lumânările din comerț cu baterii și cu led. 

Costum pentru pisici: pentru noi, poate că sunt super cute și adorabile pisicile noastre în acele costumașe de moș, elf etc. Dar pisicile nu suportă nimic pe blăniță și le supunem unui stres inutil, numai ca să ne facem tot nouă un moft. Chiar merită?

Vin musafirii!!

Probabil stresul cel mai mare la care este pisica supusă este când avem musafiri. În mod special, când sunt și copii printre ei, despre care știm că au o plăcere aparte în a fugări pisica și a o trage de coadă, la propriu.

Ideal ar fi să le dăm niște activități ca să îi ținem ocupați și să le luăm mintea de la pisică. 

Dar cea mai bună soluție atunci când avem musafiri ar fi să lăsăm singură pisica într-o cameră unde să aibă mâncare și apă, departe de oamenii noi pentru ea și de agitație. Eventual, și litiera. Dacă ai și un webcam ca să o poți supraveghea, ar fi ideal.

Atunci când avem noi musafiri, de obicei le fac un „training” despre ce să facă sau nu. Știu că sună foarte milităresc, dar sunt doar niște indicații pentru ca Oz să fie mereu în siguranță. De exemplu, dacă la baie este geamul deschis, ușa trebuie să fie închisă. Sau dacă se deschide vreun geam, de la bucătărie sau balcon, ca să se fumeze, să aibă mare grijă la Oz, că de obicei vine pe pervaz (deși pleacă rapid când simte fumul de țigară). 

Și, în general, în perioada asta agitată și plină de haos și de tot felul de zgomote din casă, dar și din afară, pisicile se stresează mai mult ca de obicei și au tendința să se ascundă. Este ceva instinctiv și este în firea lor. Ceea ce putem face să le ajutăm este să le oferim zone safe, de adăpost, în care să se retragă: pentru Oz, de exemplu, funcționează cutiile de carton dispuse în anumite locuri din casă.

despre-pisici-de-apartament
Oz – prima expediție în bradul de Crăciun (decembrie 2017)

Un Crăciun Cat-proof

Să ne asigurăm, înainte de toate, că pisica noastră este în siguranță acolo unde are acces nelimitat. Ca de fiecare dată, recomand să ne cunoaștem pisica și așa vom ști mereu ce este mai bine pentru ea. Iar dacă vedem orice semn că ceva este în neregulă, pentru că oricât am încerca, uneori ne scapă lucruri (oameni suntem), fuguța la veterinar.

Tu ce ai adăuga pe listă? Cu ce probleme te confrunți de sărăbători cu pisica ta? Poate găsim soluția împreună! 🙂 

Îmbrățișări blănoaze!

Ana și Ucenicul Oz

Comments

Un răspuns la „Siguranța pisicilor de apartament de Crăciun”

  1. […] Siguranța pisicilor de apartament de Crăciun […]

Lasă un răspuns